májka, lampionový průvod, čarodějnice

MÁJKA (2x stavěná), LAMPIONOVÝ PRŮVOD a ČARODĚJNICE 2012

Společné stavění májky 30.dubna, dětský lampiónový průvod i noční psaní nápisů vápnem na silnici -to jsou tradice, které ke Zbelítovu neodmyslitelně patří. Lampiónový průvod se znovu obnovil už vloni, dětmi i dospělými je oblíbený a zařadil se tak mezi ostatní tradice. Letos se vydal od májky po silnici, přes náves, okolo vepřína až došel k připravené čarodějnické hranici u křížku v Jablanech. Tam už na děti čekalo pět ustrojených, ale hodných ježibab, které jim rozdávaly buřty na opékání a nezbytné pití. Ježibaby přebývaly a dováděly v malované perníkové chaloupce a dětem z ní „ulupovaly“ a rozdávaly opravdové perníčky. Ale v samý podvečer přišel prudký liják, chaloupku rozmočil, poškodil, a tak nakonec skončila v ohni. Jinak ale panovalo celé odpoledne mimořádně horké letní počasí

Spíš se to neví, ale letos hasiči stavěli májku celkem dvakrát. Poprvé odpoledne, kdy díky prověřené taktice májku snadno vztyčili a ukotvili, ale bohužel jí do rána neuhlídali. Ostatně, ona se májka ve Zbelítově nikdy důkladně nehlídala, a to se letos pořádně vymstilo. Z Oseka přijel v noci Michal Beran a Zdeněk Komárek (ml.), májku tajně podřízli a jako důkaz si odvezli klín z ní -skalp. Stejný kousek provedli i v Květově a snad i v Jickovicích a na Vartě. I tam místní ráno spatřili, ke svému zděšení, svoje májky ležet. Ostudu a jízlivé poznámky ale zbelítovští hasiči nechtěli v žádném případě dopustit, a tak nelenili, posbírali všechny síly a navzdory téměř půlnoci, o poznání kratší májku postavili znovu. Ale to nejlepší přišlo už záhy. Obrazně řečeno, povedl se jim kousek přímo husarský, podařilo se jim chytit a potrestat pachatele, kteří se tentokrát ještě navíc s Petrem Komárkem (ml.) na místo činu opět vrátili. A přesně tohle se jim stalo osudným a z odplaty nevyvázli.

Jak ale říká lidové přísloví: „Konec dobrý, všechno dobré.“ Hasičská reputace byla napravena, čest zachována a nebýt místních zdrojů, tak celá událost i úspěšně utajena.

foto Renáta Frydrychová / text Eva Taterová

májka ještě leží

májku zdvihne traktor

při zdvihání došlo i na žebřík

májka už stojí

lampiónový průvod se za chvíli vydá na cestu

čarodějnická hranice (nebo spíš hranička?)

děti u hranice

děti u křížku